تاثیر موسیقی بر روان
۱. موسیقی میتواند عملکرد شناختی ذهن را بهبود دهد
تحقیقات در مورد فواید موسیقی نشان داده است گوش کردن به موسیقی در پس زمینه حین کار کردن، میتواند عملکرد مهارتهای شناختی در افراد بزرگسال را تقویت کند. خصوصا این که تحقیق دیگری نشان داده، پخش کردن موسیقیهایی با ریتم سریعتر و موسیقیهای با ریتم آرامتر، هر دو برای حافظه مفیدند و علاوه بر آن موسیقی با ریتم سریع در پس زمینه باعث پیشرفت در سرعت نتیجهگیری هم میشود. اگر میخواهید عملکرد ذهنی شما بهتر شود، دفعه بعدی که روی یک پروژه کار میکردید، یک موسیقی در پسزمینه پخش کنید. دقت کنید که موسیقی بیکلام بهتر از موسیقیهایی است که در آنها ترانههای پیچیده وجود دارد، چون کلام و ترانه ممکن است حواس شما را پرت کند.
۲. موسیقی میتواند باعث کاهش استرس شود
مدت زیادی است که موسیقی را برای کاهش استرس پیشنهاد میکنند. موسیقیهایی هستند که برای آرام کردن ذهن بر پایه مدیتیشن تولید میشوند و خوشبختانه علم از این موضوع حمایت میکند. گوش کردن به موسیقی میتواند در کنترل استرس موثر باشد. در یک تحقیق، شرکتکنندگان قبل از اینکه در شرایط استرسزا قرار بگیرند، در یکی از این سه شرایط قرار داده شدند؛ تعدادی از آنها به موسیقی آرامشبخش گوش کردند، برخی از آنها به صدهای ضبط شده از موج دریا گوش کردند و برای دسته سوم هیچ گونه موسیقی پخش نشد.
نتیجه نشان داد، گوش کردن به موسیقی آرامشبخش، روی عکسالعملهای استرسی انسان، خصوصا دستگاه عصبی خودگردان (autonomic nervous system) تاثیر میگذارد. کسانی که به موسیقی گوش کرده بودند اغلب در شرایط استرسزا سریعتر بهبود پیدا میکردند.
۳. موسیقی میتواند به کمتر خوردن کمک کند
یکی از شگفتانگیزترین فواید موسیقی تاثیر آن در کاهش وزن است. اگر قصد کاهش وزن دارید، هنگام غذا خوردن به موسیقی ملایم گوش و نور را کم کنید.بر اساس یکی از تحقیقات، افراد در رستورانهایی با موسیقی ملایم، ۱۸ درصد کمتر از افرادی غذا خوردند که به رستورانهای دیگر میرفتند. اما چرا؟ محققین اضافه کردند، موسیقی و نور ملایم باعث میشود این افراد احساس راحتی بیشتری داشته باشند و احتمالا آرامتر غذا بخورند. در نتیجه آگاهتر باشند که چه میخورند و به چه اندازه میخورند.
۴. موسیقی ممکن است حافظه شما را تقویت کند
خیلی از دانشآموزان هنگام درس خواندن به موسیقی گوش میدهند. اما آیا این کار واقعا صحیح است؟ برخی احساس میکنند گوش کردن به موسیقی مورد علاقه باعث بهبود حافظه آنها میشود، در حالی که افراد دیگر از موسیقی تنها به عنوان یک مزاحم لذتبخش استقبال میکنند.
تحقیقات نشان داده است که گوش دادن به موسیقی هنگام درس خواندن میتواند مفید باشد، اما تاثیر آن به فاکتورهای زیادی از جمله نوع موسیقی، لذتی که شنونده از موسیقی میبرد و حتی سواد موسیقایی شنونده بستگی دارد.
در یک تحقیق به این نتیجه رسیدند که دانشآموزان آشنا با موسیقی، هنگام گوش دادن به موسیقی خنثی و بدون ژانر (neutral music)، در آزمونهای یادگیری عملکرد بهتری نشان میدهند؛ احتمالا به این دلیل که این نوع موسیقی کمتر حواسشان را پرت میکند و راحتتر میتوانند آن را نادیده بگیرند.
۵. موسیقی میتواند به تحمل درد کمک کند
تحقیقات در زمینه فواید موسیقی نشان داده است که موسیقی میتواند به مدیریت درد بسیار کمک کند. یک تحقیق روی افراد دارای سندرم «فیبرومیالژیا» (Fibromyalgia) انجام شد که در آن افرادی که برای یک ساعت و بیشتر به موسیقی گوش داده بودند، کاهش قابل توجهی در درد را تجربه کردند. فیبرومیالژیا یک سندروم درد اسکلتی-عضلانی مضمن است.
6. موسیقی میتواند کمک کند بهتر بخوابید
بیخوابی مشکلی جدی است که بسیاری از مردم را در گروههای سنی مختلف درگیر میکند. در حالی که رویکردهای زیادی برای درمان این مشکل وجود دارد، تحقیقات نشان داده، گوش کردن به موسیقی آرامشبخش کلاسیک میتواند درمان مفید، موثر و قابل اجرایی باشد.